Bereikbaarheid

De NN Dam tot Damloop en Damloop by night zijn jaarlijks populaire hardloopevenementen waar deelnemers en supporters komen genieten van de unieke sfeer. Ons advies is vanwege drukte om zoveel mogelijk met de trein naar Amsterdam en Zaandam te reizen. Bekijk ook andere opties qua bereikbaarheid.
Trein
Vanwege het enorme aantal deelnemers raden wij je aan om met het openbaar vervoer naar Amsterdam of Zaandam te reizen. NS zet langere treinen in en stopt extra op station Zaandam. De start van zowel de 5 als de 10 Engelse Mijl ligt op loopafstand van het station. De looproute tussen NS-station en de start wordt aangegeven.

Goed voorbereid op pad
Goed voorbereid op pad? Plan je reis van deur tot deur in de NS-App of op ns.nl, ook meteen voor terug. Check je reis vervolgens nogmaals kort voor vertrek voor het meest actuele reisadvies. Koop ook alvast online je kaartje. Reis je met een groep, dan is het Groepsticket Daluren wellicht iets voor jou. Of ontvang korting als je je kaartje vooraf boekt met Vroegboek Dal. Reis je met een OV-Chipkaart, laad dan vooraf voldoende saldo op je kaart, ook voor de terugreis.  Zo voorkom je lang wachten bij de kaartautomaten. 

Let op! Niet alle stations in Nederland zijn laat in de avond nog bereikbaar per trein. Houd daarom goed in de gaten welke trein je naar huis moet nemen om nog thuis te komen.

OVpay: makkelijk in- en uitchecken met je betaalpas
Met het OV reizen en betalen voor je ritje is nog nooit zo makkelijk geweest. Je checkt gewoon in en uit met je betaalpas, creditcard of met je mobiel. Vooraf een kaartje kopen is niet meer nodig. De kosten voor je OV-rit worden aan het einde van de dag van je rekening afgeschreven. Lees alles over OVpay.

Op zaterdag 21 en zondag 22 september raden we je af om jouw fiets mee te nemen in de treinen naar de Dam tot Dam evenementen (Amsterdam-Zaandam). Vanwege de verwachte zeer grote drukte in deze treinen zal er voor fietsen nauwelijks tot geen ruimte zijn.
Auto P+R
Kom je toch met de auto, dan kun je het beste gebruikmaken van de P+R-locatie op Industrieterrein Hoogtij (Boeilijn, Westzaan), waarvandaan je op de gratis pendelbus kunt overstappen naar het Dam tot Dam Finish Festival (start 5 Engelse Mijl) of naar de start van de 10 Engelse Mijl in Amsterdam. Je kunt ook gebruik maken van een P+R bij jou in de buurt, waarvandaan je op de trein kunt overstappen naar NS-station Zaandam of Amsterdam.

P+R Industrieterrein Hoogtij (Boeilijn, Westzaan)
Parkeer op deze locatie en vermijd de verkeersdrukte in Zaandam. Vanaf deze locatie rijden pendelbussen naar het Dam tot Dam Finish Festival en naar de start van de 10 Engelse Mijl in Amsterdam.

 • Vanaf de A7 ga je voor Zaandam de A8 op richting Amsterdam. Neem op de A8 afrit 1 (Oostzaan/Zaandam-Zuid). Volg vanaf hier de borden Zaandam-Zuid en vervolgens de borden Hoogtij;
 • Vanaf de N203 en N246 volg je de N246 richting Westzaan en vervolgens de borden Westzaan-Zuid. Je komt dan rechtstreeks uit bij Hoogtij;
 • Vanaf de A9 neem je bij de Wijkertunnel afrit 8 (Beverwijk/Bazaar/Zaanstad). Vervolgens de N246 volgen. Als je bij Buitenhuizen richting Zaandam/Westzaan-Zuid aanhoudt, kom je rechtstreeks uit bij Hoogtij.

P+R Amsterdam Sloterdijk (circa 250 plaatsen, geschikt als je uit het Westen van Nederland komt).
 • Vanaf ringweg Amsterdam A10 neem je afslag S102 (Basisweg).

Zowel bij P+R Amsterdam Sloterdijk als bij P+R ArenA kun je gebruik maken van het P+R parkeren. Het P+R parkeertarief in de weekenden bedraagt € 6,00 per voertuig per 24 uur. Je koopt vervolgens op locatie de voordelige P+R GVB-kaarten (maximaal 5) waarmee je met bus, tram en metro van GVB kunt reizen. Bekijk meer informatie over P+R locaties in Amsterdam tijdens de NN Dam tot Damloop.

Op www.amsterdam.nl vind je meer informatie over de bereikbaarheid van Amsterdam. Voor overig advies kijk je op www.anwb.nl.

Parking Centrum Amsterdam
Parking Centrum Oosterdok is op 7 minuten lopen van de start van de 10 Engelse mijl. Als je vooraf reserveert betaal je bij Parking Centrum Oosterdok slechts €10 tot €25 voor een hele dag parkeren www.parkingcentrumoosterdok.nl/reserveren, afhankelijk van de beschikbaarheid. Zonder reservering betaal je maximaal €30,- per 24 uur (vanaf 6 uur parkeren). Wil je naar een ander gedeelte van het parcours? Parking Centrum Oosterdok is op 4 minuten loopafstand van Amsterdam Centraal Station. Hier kunnen deelnemers en supporters gratis gebruikmaken van de pendelbussen richting de rest van het parcours.

Parkeren centrum Zaandam

Klik hier voor meer informatie over het gebruik van parkeergarages en parkeerterreinen in Zaandam. Het parkeerterrein De Burcht is tijdens de Damloop by night en de NN Dam tot Damloop niet beschikbaar.
Pendelbussen
Deelnemers kunnen gratis gebruikmaken van de pendelbussen. Supporters kunnen een pendelbusticket kopen. Er zijn de volgende mogelijkheden:

Vanaf P+R Hoogtij in Zaandam (Boeilijn, Westzaan)
 • Zaterdag van 17.00 tot 00.30 uur naar het Dam tot Dam Finish Festival in Zaandam (ca. 20 minuten)
 • Zondag van 8.30 tot 16.00 uur naar het Dam tot Dam Finish Festival in Zaandam (ca. 20 minuten).
 • Zondag van 9.00 tot 14.00 uur naar Amsterdam CS (start 10 Engelse Mijl) (ca. 30 minuten)

Vanaf Dam tot Dam Finish Festival in Zaandam (Schepenlaan, 1503 HN Zaandam)
 • Zaterdag van 17.00 tot 00.30 uur naar P+R Hoogtij in Zaandam via Zaandam CS (ca. 20 minuten)
 • Zondag van 9.00 tot 18.30 uur naar Amsterdam CS (start 10 Engelse Mijl) (ca. 25 minuten, vermelding op de bus: Amsterdam).
 • Zondag van 12.00 tot 18.30 uur naar NS-station Zaandam (ca. 15 minuten) + P+R Hoogtij Zaandam (ca. 20 minuten) (vermelding op de bus: Zaandam).

Vanaf Amsterdam Centraal (op de kiss & ride lus aan de westkant van IJ-hal CS)
 • Zondag van 9.00 tot 16.00 uur naar het Dam tot Dam Finish Festival in Zaandam (ca. 25 minuten).

Hoewel er veel bussen worden ingezet, kan het soms even duren voor er lege bussen arriveren. Wij vragen je bij het instappen rustig te wachten en niet voor te dringen.
Touringcars
Organiseer je zelf een busreis naar de Damloop by night of de NN Dam tot Damloop? Stuur dan een e-mail naar info@lechampion.nl. Je ontvangt dan drie dagen voor het evenement per e-mail alle informatie, die je nodig hebt om bij het evenement te komen en eventueel te parkeren.
Fiets
Amsterdam
Kom je op de fiets naar de start van de Damloop by night of de NN Dam tot Damloop, dan kun je deze stallen bij Amsterdam Centraal Station. Het Centraal Station telt in totaal 6.587 gratis parkeerplaatsen. Daarnaast zijn er bewaakte betaalde fietsenstallingen aan de oost- en westkant aan de centrumzijde van Amsterdam Centraal Station. Amsterdam Centraal Station heeft speciaal voor fietsers een verwijssysteem ontwikkeld. Borden maken je attent op de parkeerplekken, de afstand van het rek tot het stationsgebouw en de regels. Zie ook de website van Gemeente Amsterdam voor meer informatie.

Zaandam
Kom je op de fiets naar de finish in Zaandam of het Dam tot Dam Finish Festival, dan kun je deze stallen in de fietsenstalling bij het Dam tot Dam Finish Festival. De capaciteit is hier echter beperkt. Je kunt je fiets ook stallen in één van de bijna 4.100 fietsparkeerplekken in het centrum van Zaandam. Een overzicht van deze fietsenstallingen vind je hier.

Fietsomleidingen
Tijdens de Damloop by night en de NN Dam tot Damloop zullen er ook enkele fietsomleidingen van kracht zijn. Bekijk hier een overzicht van de fietsomleidingen die gelden. 

Bereikbaarheid

Centrum Amsterdam
Nieuw is dat verkeer het centrum via het Waterlooplein en Doelensluis niet kan bereiken. Ter hoogte van deze straten geldt namelijk van 7.00 tot 17.30 uur een inrijverbod richting Rokin/Damrak. Verkeer dat zich al binnen het afgesloten gebied bevindt, kan via de Paleisstraat, Rokin en de Vijzelstraat het centrum verlaten. 
Wandel terug
In plaats van de pendelbus kun je ook wandelend vanaf de finish via de Gedempte Gracht terug naar NS-station Zaandam.
Ophalen deelnemers Zaandam
De beste locatie om deelnemers op te halen is Westerwatering aan de westkant van NS-station Zaandam. Dit is door de deelnemers lopend goed te bereiken of met de pendelbus vanaf het Dam tot Dam Park. Het ophalen van deelnemers in het centrum in Zaandam wordt sterk afgeraden.

De geldende verkeersmaatregelen die hieronder zijn geplaatst zijn van 2023, zodra 2024 bekend is, wordt dit aangepast op de pagina. 
Klik op de kaart voor een uitvergroting van de inrijverboden