Supporters

De NN Dam tot Damloop had nooit kunnen uitgroeien tot één van de grootste hardloopevenementen ter wereld zonder de geweldige sfeer die de ruim 250.000 supporters elk jaar weer creëren. Het evenement is dan ook niet alleen leuk voor de hardlopers zelf, maar ook voor iedereen die de unieke Dam tot Dam sfeer wil meemaken.

Op deze pagina informeren we supporters over de beste plekken om de deelnemers aan te moedigen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om dezelfde deelnemer meerdere keren support te geven.

Zowel bij de start, langs het parcours als bij de finish kun je de duizenden lopers de hele dag hartstochtelijk toejuichen. Aanmoedigingen die de lopers natuurlijk als geen ander verdienen, want het is niet zo maar wat om mee te doen aan de NN Dam tot Damloop. Ten eerste is de start een ideale plek om de duizenden lopers bij hun vertrek aan te moedigen.

Start
Startlocaties: 
  • NN Dam tot Damloop 10 Engelse Mijl: Prins Hendrikkade Amsterdam (zondag 10.19 – 14.55 uur)
  • Mini Dam tot Damlopen Zaandam: De Burcht Zaandam (zondag 9.30 – 10.30 uur)
  • Mini Dam tot Damlopen Molenwijk: Molenwijk Amsterdam-Noord (zondag 9.30 – 9.35 uur).

Wist je dat je na de start voldoende tijd hebt om naar de finish te komen? Zo reis je al in 12 minuten van Amsterdam Centraal met de trein naar NS Station Zaandam. Vanuit daar is het nog slechts 800 meter wandelen tot aan het parcours van de NN Dam tot Damloop en erg dicht bij de finish. Een goede combinatie dus, waarbij je de persoon die jij wilt aanmoedigen kunt uitzwaaien en weer kunt binnenhalen bij de finish. Ook vinden live muziekoptredens plaats op ruim veertig locaties van het evenement. In de weken voor het evenement komen de locaties van het entertainment ook op de website.
Finish
Finishlocaties: 
De climax wordt voor zowel lopers als toeschouwers bereikt tijdens de finish! Wat is er leuker dan de lopers na het volbrengen van hun prestatie glorieus binnen te halen en op te vangen, om vervolgens gezellig na te genieten in het Dam tot Dam Finish Festival.
  • 10 Engelse Mijl: Peperstraat Zaandam (zondag 11.10 – 17.00 uur)
  • Mini Dam tot Damlopen Zaandam: Peperstraat Zaandam (zondag 9.40 – 10.10 uur)
  • Mini Dam tot Damlopen Molenwijk: Molenwijk Amsterdam-Noord (zondag 9.33 – 9.50 uur)

Let op! Een bezoek aan het centrum van Zaandam is erg gezellig, maar met name de Dam en het gebied achter de finish op de H. Gerhardstraat kunnen erg druk zijn. Bij teveel drukte kan de Dam zelfs voor extra publiek (tijdelijk) worden afgesloten. Ouders met (jonge) kinderen wordt afgeraden een bezoek aan de Dam te brengen. Het Dam tot Dam Fanplein, vlakbij de Dam, is een perfecte locatie om deelnemers aan te moedigen. Wil je hen na afloop ontmoeten, ga dan naar het Dam tot Dam Finish Festival!
Parcours
Langs het parcours zijn diverse locaties waar je geschikt kunt aanmoedigen.

Bruggen over s116 (Nieuwe Leeuwarderweg)
Tussen kilometerpunt 2 en 3 bevinden zich 5 bruggen, vanaf deze bruggen heb je een uniek overzicht over alle deelnemers die onder deze bruggen over de s116 (Nieuwe Leeuwarderweg) lopen. Vanaf Metrostation Noorderpark is het zelfs mogelijk om na een bezoek aan deze kijktip af te reizen richting de finish in Zaandam. Kijk voor meer informatie op www.9292ov.nl.

Oostzanerdijk / Noorder-IJ en Zeedijk
Op zoek naar een plek waar je in alle rust de deelnemers kunt zien passeren? Dan is deze locatie echt iets voor jou. Hier mis je geen enkele deelnemer. De Oostzanerdijk en Noorder-IJ en Zeedijk, is het stuk parcours dat Amsterdam en Zaandam met elkaar verbindt. Parkeer je auto op industrieterrein Kolkweg-Noord of Sportcomplex Poelenburg in Zaandam. Een goede bereikbaarheid, gratis parkeren en alle rust om deelnemers aan te moedigen.

DAM TOT DAMFINISH FESTIVAL
Het Dam tot Dam Finish Festival (Burgemeester in ’t Veldpark) is tijdens het weekend de ‘place to be’! Het park is het gehele weekend geopend. Op zaterdag 21 september finishen alle wandelaars van de Dam tot Dam Wandeltocht in het park en ook tijdens de Damloop by night is het park echt een locatie waar je moet zijn geweest. Na afloop vindt hier ook de afterparty plaats. Er is livemuziek van de band die alleen de beste dance, rock en hiphop tracks speelt. Op zondag is het park al vroeg open voor het ontvangst van de eerste businessteams. De gehele dag bezoeken deelnemers en supporters het Dam tot Dam Finish Festival, om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten over de geleverde sportieve prestatie en te genieten van de festivalsfeer. Zondag worden in het park ook de winnaars van de verschillende wedstrijden en categorieën gehuldigd.

DAM TOT DAM PLEIN MET GROOT KINDERFEEST
Het Dam tot Dam Plein op de Burcht in Zaandam is de ideale plek om de deelnemers onder het genot van een drankje aan te moedigen. De lopers passeren het Dam tot Dam Plein tussen 11.00 en 17.00 uur. Ook vindt hier de hele dag een spetterend kinderfeest plaats. Kinderen kunnen levend tafelvoetbal spelen, zich uitleven in de Athletics Arena of klimmen op de stormbaan. En met leuke foodtrucks en optredens is hier voor ouders ook genoeg te beleven. Deelnemers aan de Mini Dam tot Damloop kunnen bovendien op vertoon van hun startnummer te gekke prijzen winnen bij de verloting.
Na de finish (Dam tot Dam Park)

Het Dam tot Dam Park (Burgemeester in ’t Veldpark) is tijdens het weekend de ‘place to be’! Het park is het gehele weekend geopend. Op zaterdag finishen alle wandelaars van de Dam tot Dam Wandeltocht in het park en ook tijdens de Damloop by night is het park echt een locatie waar je moet zijn geweest. Na afloop vindt hier ook de afterparty plaats. Er is livemuziek van de band die alleen de beste dance, rock en hiphop tracks speelt.

Op zondag is het park al vroeg open voor het ontvangst van de eerste businessteams. De gehele dag bezoeken deelnemers en supporters het Dam tot Dam Park, om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten over de geleverde sportieve prestatie en te genieten van de festivalsfeer. Zondag worden in het park ook de winnaars van de verschillende wedstrijden en categorieën gehuldigd.

Burcht
DAM TOT DAM PLEIN MET GROOT KINDERFEEST
Het Dam tot Dam Plein op de Burcht in Zaandam is de ideale plek om de deelnemers onder het genot van een drankje aan te moedigen. De lopers passeren het Dam tot Dam Plein tussen 11.00 en 17.00 uur. Ook vindt hier de hele dag een spetterend kinderfeest plaats. Kinderen kunnen levend tafelvoetbal spelen, zich uitleven in de Athletics Arena of klimmen op de stormbaan. En met leuke foodtrucks en optredens is hier voor ouders ook genoeg te beleven. Deelnemers aan de Mini Dam tot Damloop kunnen bovendien op vertoon van hun startnummer te gekke prijzen winnen bij de verloting.
Bereikbaarheid
De NN Dam tot Damloop is het best bereikbaar via het openbaar vervoer. Bekijk meer informatie over bereikbaarheid en lees onder andere dat de pendelbussen ook voor toeschouwers gratis zijn te gebruiken! Voor bewonersinformatie klik hier.

ZONDAG LIVE BIJ NH EN AT5
De NN Dam tot Damloop is op zondag vanaf 10.00 uur de hele dag, tot de laatste loper over de finish is, LIVE te volgen bij NH en AT5. In de ruim zeven uur durende marathonuitzending op tv, radio en online is er aandacht voor de aanwezige wereldtop, de duizenden recreatieve lopers en de unieke sfeer langs de route. Volg het evenement ook live via NHnieuws.nl en at5.nl. Ook NOS Studio Sport besteedt elk jaar aandacht aan de wedstrijd van de topatleten.

Lopen doe je met je koppie! 

Wist je dat bij warm weer hitteletsel de meest voorkomende blessure is bij hardloopevenementen? De deelnemers spannen zich flink in, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt 🌡️ Gelukkig kun je ook als supporter langs het parcours van de NN Dam tot Damloop veel doen om een hitteberoerte te voorkomen én deelnemers helpen als de situatie zich voordoet.

Bekijk hier wat jij kunt doen!