Dringend advies deelnemers Damloop

De Dam tot Damloop komende zondag zal een zware editie worden door de verwachte warmte, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot maximaal 25 graden Celsius. Met deze temperaturen is oververhitting een risico. Daarom willen wij jou dringend oproepen het looptempo te verlagen. Loop verstandig, luister naar je lichaam en houd je medelopers in de gaten. Dit dringende advies is essentieel om de Dam tot Damloop 2023 op een verantwoorde wijze door te laten gaan. 

In overleg met de betrokken medische partijen bij de Dam tot Damloop, doet Le Champion een oproep aan alle deelnemers. Zoals het er nu naar uitziet lopen de temperaturen tijdens de Dam tot Damloop op tot 25 graden. Deze weersomstandigheden in combinatie met sportieve inspanning vormen een groot risico op oververhitting. We drukken iedereen op het hart om daarom de onderstaande maatregelen en adviezen op te volgen: gezondheid gaat immers hand in hand met prestatie. Loop verstandig en houd medelopers in de gaten.

Aangepaste starttijden Dam tot Damloop

Loop verstandig, luister naar je lichaam en let op je medelopers

Extra maatregelen

De organisatie neemt op voorhand extra maatregelen om het evenement zo spoedig mogelijk te verlopen. 
Naast de verzorgingsposten die er al zijn, wordt er een extra waterpost ingezet rond het 15-kilometerpunt
Er is goede medische zorg, zowel op het parcours als na de finish worden er extra koelmiddelen ingezet
De komende dagen en tijdens het evenement, wordt het weer nauwlettend in de gaten gehouden door een meteroloog
De tijdwaarneming wordt gedeactiveerd bij de recreanten, om te ontmoedigen dat lopers te hard gaan lopen. 
De start wordt opgerekt, waardoor er maximale spreiding op het parcours is, en direct meer spreiding voor de medische zorg
Er wordt voor de start geen warming-up gegeven

Loop verstandig

Wees je bewust van de gezondheidsrisico’s tijdens de Dam tot Damloop. Luister goed naar je lichaam en verlaag het looptempo.

  • Ga beheerst van start en controleer je tempo, vermijd grote tempowisselingen; 
  • Draag lichte, ademende kleding, zodat het zweet makkelijk kan verdampen;
  • Doe voor de start geen uitgebreide warming-up, enkel wat rek- en strekoefeningen; 
  • Kom maximaal 10 minuten voor de start naar de startvakken, zoek daarvoor de schaduwplekken op; 
  • Drink voldoende (ook vooraf) en maak gebruik van alle verzorgingsposten, wissel water af met sportdrank; 
  • Drink grote slokken per keer, kleine slokken prikkelt de maag onvoldoende; 
  • Maak gebruik van de Rode Kruisposten, wanneer je je niet goed voelt en luister naar je medelopers, hulpverleners en de organisatie; 
  • Mensen die al eens eerder problemen met warmte hebben gehad, hebben een verhoogd risico op herhaling. Mensen met onderliggende ziekten (hart- en vaatziekten, longaandoeningen of een BMI boven de 25) hebben altijd een verhoogd risico op warmteaandoeningen. Deze doelgroepen worden afgeraden om van start te gaan. 

Bewoners en supporters

Wij willen alle bewoners aan het het parcours oproepen om, indien mogelijk, extra verkoeling te regelen voor lopers. Hierbij kan gedacht worden aan extra bekertjes water, sponzen en watersproeiers. Het wordt afgeraden om dit over de gehele breedte van het parcours te doen, niet alle lopers vinden dit fijn. Daarnaast worden ook supporters opgeroepen om snel en actief te handelen, wanneer zij bij deelnemers symptomen van oververhitting signaleren en hen niet aan te moedigen over hun grenzen te gaan.